Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Barlangfestmények Titka

2010.04.09

Kép A művészet első emlékei az őskor végén, kb. 20-25 ezer  évvel ezelőtt jöttek létre. ránk maradt műalkotások: barlangfestmények, sziklába karcolt állatok, csontokból és kőből faragott szobrok, használati eszközök, melyek létezéséről nagyon sokáig nem tudtunk.

Amikor 1879-ben Észak -Spanyolországban felfedezték az első híres barlangot, az ALTAMÍRA BARLANGot, még a tudósók sem akarták elhinni, hogy ezeket a csodálatos állatfestményeket valóban ősember alkotta.A felfedezőt, Sautulát hamisítás vádjával illették.

"-Láttam a rajzokat, biztos vagyok abban, hogy csalásról van szó, valóságos torzképek ezek, amelyeket azért készítették s bocsátották a világ elé, hogy azután jót nevessenek a hiszékeny régészek rovására."- nyilatkozta a régészet akkori legnagyobb szaktekintélye.

Az 1940-ben felfedezett dél-franciaországi LASCAUX-i barlang festményei is állatokat és vadászati jeleneteket ábrázolnak. A sokszor megfigyelt állat jellemző vonását, karakterét ábrázolta a művész (varázsló) egyszerű, de kifejező eszközökkel.  a festéshez többnyire porrá őrölt és vízzel vagy zsírral kevert barna és vörös vaskövet, sárga vasokkert, fekete mangánércet és kormot használt. A fehéret kaolinból és mészből nyerte. A festmények nem érzékeltetik az állatok testességét, nem mutatják a valóságos méretbeli különbségeiket.A különböző időben készült rajzok egymást átfedve kerültek a barlang falára.

A térbeli ábrázolás hiánya ellenére a leg jellemzőbb nézet alkalmazása és a lényeges vonások kiemelése miatt rendkívül élethűek.

Hogy miért készültek ezek a rajzok? Az ősember szemlélete szerint a vadászat csak akkor lehetett sikeres, ha azt varázsszertartás előzte meg. A barlang falára festett állat a varázslás eszköze volt, a varázslás célja pedig az állat lelkének rabul ejtése.Ezután a test elejtését már könnyű feladatnak tekinették.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.