Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mezopotámia Művészete

2012.11.24

 Mezopotámia Művészete

 

Mezopotámia területe a Tigris és eufrátesz völgyében, a mai Perzsa-őböl közelében terült el.Mezopotamiosz (görög) jelentése: folyók közötti.

Hegynek nyoma sincs itt, kő nem található. A talaj ingoványos, hordalékos, agyagtalaj. Ebből következik, hogy épületeik, és szobrainak nagy részének alapanyaga az agyag volt.

A távoli vidékekről szállított  kő értékes anyagnak számított, ezért csak különleges célokra használták – fejedelem szobroko, törvénykönyvek, téglaokmányt hitelesítő pecsétnyomók készültek belőle.

 

Híresek a khorszabadi palotát éberen őrző fantasztikus kapuvédő állatok. nagyméretű, erősen kimagasló domborművek, melyek kidolgozása jellemző az asszír szobrászatra.

1grifone-alato-di-nimrud-mesopotamia.jpg

A fantasztikus állatokat bemutató domborművek mellett gyakran ábrázoltak hadjáratokat – hiszen az asszírok Mezopotámia legjelentősebb hadviselői voltak -, de szívesen örökítettek meg vadászati jeleneteket is. Több olyan műalkotást ismerünk, mely a királyi sportnak számítóoroszlánvadászatot jeleníti meg.

 

Pontos megfigyelésről tanúskodik a meglepő mozdulatban megmintázott, az állat szépségét és erejét bemutató asszír dombormű: a Haldokló nőstényoroszlán.

052.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.